6 pomysłów na wigilijne potrawy dla dzieci

  1. 16.12.2016
  2. Redakcja Kobieta WP

W święta powinno być pysznie i aromatycznie, ale nie wszystkie bożonarodzeniowe dania są dobre dla dzieci. Ciężkostrawnej kapusty i grzybów lepiej im nie podawać. Co ugotować, by także pod względem smaków ich święta były niezwykłe?

Boże Narodzenie to dla dzieci czas pełen emocji. Są prezenty, spotkania z rodziną, jest też pyszne jedzenie. Przy przygotowywaniu świątecznych dań dla malucha najważniejsze jest więc uwzględnienie jego wieku, zapotrzebowania na poszczególne składniki odżywcze. Dla takiego po 6. miesiącu życia wciąż podstawowym posiłkiem jest mleko. Można jednak urozmaicić jadłospis o lekkostrawną kaszkę bezglutenową, wigilijną zupkę z buraczkami (zamiast soli i cukru użyj do przyprawienia ziół i soku z cytryny). Rocznemu dziecku z kolei warto przygotować świeże filety ryb – bez ości, najlepiej pieczonego lub gotowanego łososia czy dorsza. Na deser – pieczone jabłuszko. Starsze dzieci mogą sięgnąć po tradycyjne potrawy. Warto jednak pamiętać o dokładnym usunięciu ości, a w przypadku przygotowywania wigilijnej kapusty – o doprawieniu jej suszoną śliwką i kminkiem, wtedy będzie mniej ciężkostrawna.

Oto kilka pomysłów na potrawy, które przypadną do gustu nawet największemu niejadkowi.

Pieczona ryba

Składniki na 2 porcje:
2 filety z ryby
ulubiona mieszanka przypraw
pół cytryny
2 łyżki masła
sól morska
opcjonalnie kilka listków świeżej bazylii

Filety z ryby umyć, osuszyć i oprószyć delikatnie solą. Każdy ułożyć na folii, posypać przyprawami, na wierzchu ułożyć plasterki cytryny (i ewentualnie listki bazylii) oraz kawałeczki masła. Folię złożyć, zawinąć krótsze boki. Paczuszki włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 35-40 minut. Po tym czasie rybę można odwinąć i potrzymać w ciepłym piekarniku, aby nadmiar soków odparował. Jeśli twoje dziecko lubi warzywa, dodaj kilka z nich do paczki (drobno pokrojona marchewka, brokuły itp.).

Przecierany barszczyk

Składniki:
mała marchewka
kawałek pora
ziemniak
nieduży burak
natka pietruszki
łyżeczka masła
ok. 40 g surowego mięsa z piersi indyka

Warzywa umyj, obierz, opłucz, pokrój na drobne kawałki. Mięso umyj i oczyść. Razem z warzywami wrzuć je do wrzącej wody i gotuj 25-30 minut. Gdy składniki będą miękkie, dodaj natkę i wszystko zmiksuj (zupa powinna być dość gęsta). Dodaj masło, wymieszaj. Zupkę ozdób posiekaną natką. Takie danie można podawać maluchom już od 9. miesiąca życia.

Pierogi dla rocznego dziecka

Składniki na ciasto:
100 g mąki
ok. 80 ml letniej wody
szczypta soli

Składniki na farsz:
2 łyżki serka ricotta
garść szpinaku (świeżego lub mrożonego)
szczypta pieprzu cytrynowego
szczypta soli

Mąkę przesiewamy, w środku robimy wgłębienie i delikatnie podlewamy letnią wodą. Zarabiamy nożem mąkę z zewnątrz do środka. Zagniatamy ciasto przez 5 minut, jeżeli będzie lepiło się do rąk, należy oprószyć je mąką. Ciasto powinno być elastyczne, nie lepić się ani nie rwać podczas wałkowania. Przykrywamy je ściereczką i odkładamy na 10 minut. W tym czasie robimy farsz. Ricottę miksujemy ze szpinakiem i przyprawami na gładką masę. Szpinak mrożony wcześniej rozmrażamy, np. gotując na parze i odsączając z wody. Ciasto rozwałkowujemy cienko na ok. 2 mm. Wykrajamy szklanką kółka i małą łyżeczką układamy na cieście farsz. Zlepiamy brzegi. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię wody.

Zapiekanka rybna

Składniki:
ok. 80 dag filetów z ryby
50 dag jabłek
1/3 szklanki 12-procentowej śmietanki
łyżka masła
łyżka tartej bułki

Filety umyj, skrop sokiem z cytryny, posól. Jabłka obierz ze skórki, podziel na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Naczynie do zapiekania posmaruj masłem i posyp tartą bułką. Układaj porcje ryby na przemian z jabłkami, tak aby na wierzchu były jabłka. Posyp cukrem. Nakryj naczynie folią aluminiową, wstaw do średnio nagrzanego piekarnika. Piecz około 30 minut, a tuż pod koniec polej śmietaną. Po wyjęciu z piekarnika danie posyp posiekanym koperkiem. Podawaj je z ziemniaczkami lub ryżem na sypko.

Pieczone jabłka

Składniki:
4 duże jabłka,
2 jogurty naturalne
cukier brązowy
zmielone orzechy laskowe

Odkrój górną część jabłka i wydrąż gniazdo nasienne. Włóż jabłka do żaroodpornego naczynia, wlej trochę wody i zagotuj, aby były miękkie, ale się nie rozpadały. Wyjmij łyżeczką miąższ, uważając, aby nie podziurawić skórki. Rozgnieć widelcem miąższ jabłka, wymieszaj z jogurtem i mielonymi orzechami. Tak przygotowaną masą napełnij ponownie jabłka i posyp ciemnym cukrem.

Pralinki pingwinki

Składniki:
15 dag okrągłych biszkoptów
15 dag wiórków kokosowych
8 dag cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego
15 dag masła

Krem:
10 dag masła
2 łyżki kakao
5 dag cukru pudru

Dodatki:
10 dag białej polewy czekoladowej
8 dag polewy z gorzkiej czekolady
5 dag migdałów
marcepan na dziobki
25 okrągłych biszkoptów

Przygotuj miękkie masło, utrzyj z cukrem pudrem i kakao na gładki krem. Biszkopty zetrzyj na tarce, wiórki kokosowe zmiel, wsyp do biszkoptów, dolej rum, dodaj dwa rodzaje cukru oraz miękkie masło pokrojone w drobną kostkę. Wszystko dokładnie wymieszaj, wyrób masę. Podziel na ok. 25 porcji i uformuj kulki. W każdej zrób wgłębienie i napełnij kremem czekoladowym.

Napełnione ustaw na biszkopcie. Roztop białą czekoladę i po kolei zanurzaj w niej kulki. Pozostaw do zastygnięcia. Następnie roztop ciemną czekoladę i zanurzy w niej kulki do połowy. Doklej migdały jako skrzydełka, na białej czekoladzie zrób dzióbki i oczka. Wstaw do lodówki, by dobrze się wszystko ścięło.

Produkty