8 pomysłów na świąteczne pralinki

  1. 5.12.2016
  2. Redakcja Kobieta WP

Co będzie eleganckim, smakowitym i nietypowym dodatkiem do świątecznej uczty? Pralinki domowej roboty! W sreberkach albo niedużych papilotkach, zapakowane w przezroczystą folię albo pudełeczko mogą być podane w formie prezentu. Albo po prostu cieszyć oko na świątecznym stole.

Pralinka to rodzaj niedużej czekoladki wypełnionej słodką masą. Słynne na cały świat są pralinki francuskie i belgijskie. To właśnie Francję uważa się za ojczyznę tych czekoladek - podejrzewa się, że pojawiły się w XVII wieku. Co ciekawe, pierwsze pralinki w ogóle nie zawierały czekolady! Początkowo prawdopodobnie były to posiekane i skarmelizowane orzechy. Współczesne pralinki to nierzadko prawdziwe dzieła sztuki. Pięknie zdobione, z przepysznym nadzieniem, zapakowane w eleganckie pudełko cieszą oko i podniebienie. A ucieszą jeszcze bardziej, jeśli będą domowej roboty. Boże Narodzenie to znakomita okazja, by zaserwować je gościom.

Pralinki z suszoną śliwką

Suszone śliwki pachną i smakują świętami. W tych pralinkach łączymy je z daktylami, syropem klonowym albo miodem i orzechami pekan. Przepis spełni oczekiwania wegan. Autorką receptury jest Julia, autorka bloga Imagelicious.com.

Składniki: 0,5 szklanki suszonych śliwek (bez pestek), 0,5 szklanki daktyli (bez pestek), szklanka orzechów pekan, 0,5 szklanki kakao, 3 łyżki syropu klonowego albo miodu

Wykonanie: wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na jednolitą masę - suszone owoce powinny być porządnie zmiksowane, a całość powinna mieć konsystencję gładkiej pasty. Łyżeczką nabierać porcję masy i w dłoniach formować kulki. Obtoczyć w kakao.

Pomarańczowe pralinki Ewy Wachowicz

Są idealne na święta, bo ich nadzienie jest pomarańczowe - a żaden inny owoc nie kojarzy nam się bardziej z Bożym Narodzeniem. Połączenie czekolady z pomarańczą gwarantuje niesamowite doznania smakowe.

Składniki: 3 tabliczki gorzkiej czekolady, 1,5 tabliczki białej czekolady, 90 ml śmietany kremówki 30 proc., 9 łyżek soku z pomarańczy, 30 ml likieru pomarańczowego, skórka z pomarańczy

Wykonanie: ciemną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przyszykować silikonową formę na pralinki albo foremkę do lodu. Pędzelkiem dokładnie rozprowadzić rozpuszczoną czekoladę w każdym zakamarku formy. Wstawić do zamrażalnika, aby czekolada zastygła. Czynność powtórzyć (w garnku powinno zostać 1/3 roztopionej czekolady). Oddzielnie, również w kąpieli wodnej, rozpuścić białą czekoladę. Dodać śmietankę, sok, likier i skórkę z pomarańczy. Całość dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. Łyżeczką nałożyć nadzienie do foremek z czekoladą i wstawić do zamrażalnika. Kiedy zastygnie, przykryć resztą ciemnej czekolady i znowu odstawić do wystudzenia.

Marcepanowe pralinki z makiem

Urocze białe pralinki z marcepanowo-makową masą, idealne na święta. Robimy je zaledwie z czterech składników. Przepis daje nam Jana, autorka bloga Tea-time-blog.com.

Składniki: 100 g masy marcepanowej, 200 g białej czekolady, łyżeczka oleju słonecznikowego, garść maku

Wykonanie: czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy masa będzie gładka i błyszcząca, dodać olej. Wymieszać. Osobno wymieszać masę marcepanową z makiem, po czym uformować z nich nieduże czekoladki w kształcie sześcianu. Jeśli będziesz korzystać z formy do pralin albo do lodu, kostki z masy marcepanowej powinny pasować do rozmiaru foremki (zrób je ciut mniejsze, aby zostawić trochę miejsca na czekoladę). Formę do pralin wypełnić rozpuszczoną czekoladą (do 1/4 wysokości). Od razu zanurzać w niej marcepanowe kostki i zalać resztą czekolady. Każda kostka powinna być pokryta czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Pralinki kawowe

Będą smakowitym dopełnieniem wigilijnej kolacji albo bożonarodzeniowego śniadania. Połączenie czekolady ze śmietankowym serkiem i kawą czyni te czekoladki wyjątkowo smacznymi. Bardzo dobry pomysł na prezent dla kawosza. Przepis z magazynu "Taste of Home December".

Składniki: 2 opakowanie drobinek czekoladowych, 1 nieduże opakowanie serka śmietankowego, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżeczki wody, 2 tabliczki czekolady deserowej

Wykonanie: rozpuścić drobinki czekoladowe (w mikrofalówce albo kąpieli wodnej). Wymieszać - masa powinna być gładka i błyszcząca. Dodać serek śmietankowy i ponownie wymieszać. Rozpuścić kawę w wodzie i dodać do masy. Mieszać do połączenia. Wstawić do lodówki i poczekać, aż masa da się formować. Następnie zrobić z niej kulki i odstawić na 1-2 godziny, żeby zastygły. Czekoladę rozpuścić (w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej). Kulki moczyć w rozpuszczonej czekoladzie, ze wszystkich stron. Wstawić do lodówki do zastygnięcia czekolady.

Trufelki z chili Jamiego Olivera

Wspaniale na świątecznym stole będą prezentować się klasyczne czekoladowe trufle. Sekretnym składnikiem kilku z nich jest szczypta chili - ostra papryczka i czekolada to zgrany duet, który trzeba wypróbować na własnym podniebieniu.

Składniki: 250 g gorzkiej czekolady (minimum 70 proc. kakao), 125 ml śmietany kremówki, 25 g masła, duża garść orzechów laskowych (zmiażdżonych), 50 g kakao, szczypta sproszkowanej papryczki chili

Wykonanie: połamać czekoladę i umieścić w miseczce. W rondelku doprowadzić do wrzenia kremówkę, dodać masło i zdjąć z ognia. Wymieszać do rozpuszczenia i mieszanką zalać czekoladę. Odstawić na parę minut, żeby czekolada się rozpuściła. Następnie wymieszać miksturę i znowu odstawić na parę minut. Wstawić do lodówki pod przykryciem na minimum 2 godziny. Zmiażdżone orzechy podprażyć na suchej patelni. Przesypać do płytkiej miseczki; w drugiej miseczce umieścić kakao. Wyjąć masę czekoladową. Łyżeczką wykrajać trufle. W dłoniach formować z nich kulki i część pokryć orzechami, a część kakao. Gdy masy zostanie niedużo, dodać do niej odrobinę chili. Zrobić ostatnie trufle. Gotowe trufle wstawić do lodówki.

Trufle czekoladowo-miodowe Doroty Świątkowskiej

Autorka przepisu prowadzi popularny blog Moje Wypieki, a receptura na trufelki czekoladowo-miodowe pochodzi z jej książki kucharskiej "Moje wypieki i desery". Zaskakującym składnikiem tych pralinek jest... twaróg. Ważne jednak, aby nie był zbyt kwaśny.

Składniki: 200 g zmielonego twarogu o temperaturze pokojowej, 200 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół z mleczną), 1/4 szklanki miodu, 1 łyżka likieru Amaretto, 1/2 szklanki płatków migdałowych, 150 g gorzkiej czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej, a następnie lekko schłodzonej), 25 migdałów (do dekoracji)

Wykonanie: roztopić 200 g czekolady w kąpieli wodnej. W misie miksera utrzeć twaróg i miód, aż do otrzymania gładkiej masy. Jeśli miód ma konsystencję stałą, warto go najpierw lekko podgrzać, aby łatwiej połączył się z twarogiem. Wlać roztopioną czekoladę i zmiksować. Dodać Amaretto, wsypać płatki migdałów i ponownie utrzeć. Masę umieścić w lodówce na 3-4 godziny, aby stężała. Ze schłodzonej masy czekoladowej odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego i formować kulki. Obtaczać trufle w roztopionej i przestudzonej czekoladzie, wierzch udekorować migdałem i odkładać do zastygnięcia na papier do pieczenia lub folię aluminiową.

Pralinki piernikowe

Ponieważ smakują pierniczkami, są idealne na święta. W masie przebijają się imbir i cynamon. Pralinki obtaczamy w białej czekoladzie. Autorką przepisu jest Megan z bloga whatmegansmaking.com.

Składniki: ok. 50 pierniczków (bez nadzienia i czekolady), 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 225 g serka śmietankowego, biała czekolada do obtoczenia

Wykonanie: pierniczki, imbir i cynamon umieścić w misie malaksera i rozdrobnić. Odłożyć ok. 1/4 uzyskanej masy do dekoracji. Pokruszone pierniczki z przyprawami połączyć z serkiem, aż powstanie jednolita masa (najlepiej dłońmi). Formować kulki. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej albo mikrofalówce. Kulki nabić na wykałaczki i maczać w czekoladzie, upewniając się, że równomiernie pokryła masę. Pralinki odłożyć do wystygnięcia na papierze do pieczenia. Jeśli zostanie czekolada, polać nią praliny (np. robiąc paseczki) i oprószyć masą pierniczkową. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Miętowe pralinki Gordona Ramsaya

Czekolada z miętą to sprawdzone połączenie. Przepis na te pralinki znany szef kuchni Gordon Ramsay zamieścił w książce kucharskiej ze świątecznymi przepisami ("Christmas with Gordon"). Ramsay podpowiada, że zamiast mięty można wykorzystać brandy albo skórkę z cytryny.

Składniki: 250 ml śmietany kremówki 36 proc., 250 ml śmietany 18 proc., mała garść listków mięty, 500 g ciemnej czekolady (minimum 70 proc. kakao), 130 g masła, pokrojonego w kostkę, 130 g miodu, kakao, pokruszone ciasteczka amaretti, posiekane pistacje albo migdały, pokruszony batonik czekoladowy

Wykonanie: umieścić obie śmietany w rondlu. Dodać listki mięty, wymieszać. Podgrzewać przez 5-6 minut. W międzyczasie połamać 500 g ciemnej czekolady i umieścić w rondelku z masłem i miodem. Śmietanę z miętą przelać przez sito do rondla z czekoladą. Wymieszać. Pozbyć się mięty. Nadal mieszać, aż czekolada się rozpuści, a mikstura będzie gładka. Gdy wystygnie, przelać do płytkiego naczynia z pokrywką. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Kakao, pokruszone ciasteczka, posiekane orzechy i/lub pokruszony batonik umieścić na kilku talerzach (można wybrać tylko jeden rodzaj posypki). Masę wyjąć z lodówki, nabierać porcję łyżeczką i formować kulki. Pralinki obtoczyć w wybranej posypce. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Produkty