Christmas pudding, czyli angielski pudding świąteczny

  1. 12.12.2016
  2. Redakcja Kobieta WP
  3. 300 minut
  4. prosty

Anglicy nie wyobrażają sobie bez niego Bożego Narodzenia. Jest mocno bakaliowy, aromatyczny i tak pyszny, że warto pożyczyć od nich ten przepis.

Składniki:

100 g masła
220 g brązowego cukru
110 g bułki tartej
1 szklanka mąki
3 jaja
150 ml mleka
2 łyżeczki przyprawy korzennej
1 szklanka rodzynek
1 szklanka daktyli
po pół szklanki posiekanych migdałów, moreli i skórki pomarańczowej
1 starte jabłko
1/4 szklanki brandy lub rumu

Sposób przygotowania

Bakalie nasączyć alkoholem i zostawić na cały dzień. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, bakalie i pozostałe składniki. Wszystko wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Masę uformować w kulę i zawinąć w czyste, wyparzone płótno, zawiązać. Taki pakunek trzeba włożyć do dużego garnka z wrzątkiem i gotować na małym ogniu 4 do 5 godzin. Po ugotowaniu, osączeniu i wystudzeniu, pudding włożyć do lodówki. Powinien tam trochę poleżeć - tradycyjny pudding dojrzewał nawet dwa miesiące! Nic się jednak nie stanie, jeśli łasuchy zabiorą się za niego szybciej.

Produkty