Cudowny imbir. Smak, który podbił świat

  1. 14.12.2016
  2. WP Kobieta

Zarówno świeży, jak i sproszkowany, ułatwia trawienie. Zawarty w nim olejek pobudza wydzielanie soków żołądkowych, działa rozkurczowo i przeciwobrzękowo. Może więc pomóc w likwidacji różnego rodzaju problemów z układem trawiennym, niwelując wzdęcia spłaszczy brzuch.

Gingerol i zingibain, czyli aktywne składniki imbiru, działają niemal dokładnie tak samo jak kapsaicyna (substancja odpowiedzialna za ostry smak) zawarta w ostrych papryczkach Cayenne. Sprawiają, iż wzrasta temperatura ciała, a organizm zużywa więcej kalorii, co pomaga schudnąć. Imbir przyspiesza przemianę materii i zwiększa termogenezę. Można go dodawać do rosołu, który skutecznie rozgrzeje cały organizm. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie go w roli dodatku do kompotu gruszkowego z tymiankiem.

Jest uważany za cudowny składnik wielu diet. Potwierdza to także hollywoodzka aktorka Angelina Jolie. Podczas jednej z afrykańskich podróży po Namibii odkryła specjalny przepis na herbatkę, która ma powodować szybki spadek wagi ciała. Jej magicznymi składnikami są korzeń imbiru i czosnek.
Po urodzeniu córki Shiloh, w maju 2006 roku, aktorka zrzuciła ponoć dzięki niej jedenaście kilogramów.
Jeśli ktoś lubi imbir, to cudowna herbatka Angeliny Jolie mu nie zaszkodzi, bo imbir jest bardzo zdrowy. Także jej drugi składnik - czosnek pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Zdaniem ekspertów wspiera rozkład cholesterolu w wątrobie oraz zawiera przeciwutleniacze, chroniące komórki naszego ciała.
Do przygotowania herbatki potrzebne będą:
- świeże kłącze imbiru, czosnek i woda.
Należy pokroić cztery centymetry imbiru na cienkie plasterki i pogotować je przez co najmniej 20 minut w dwóch litrach wody. Na koniec dodaje się pół czosnku i doprowadza do wrzenia całą mieszankę, a następnie pozostawia ją do ostygnięcia.
Codziennie należy wypijać jeden litr herbatki. Jeśli ma ona podnieść skuteczność diety, powinno się zrezygnować z cukru.
Odchudzające właściwości imbiru zachwala Agnieszka Maciąg, modelka, pisarka i dziennikarka.
- Imbir od dawna jest szeroko stosowany w produkcji kosmetyków i preparatów wyszczuplających. Rewelacyjnie pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu, a także pomaga w walce z cellulitem - pisze na swoim blogu www.agnieszkamaciag.pl. - Witaminy i minerały zawarte w tym korzeniu czynią go potęgą zdrowia, pomagając jednocześnie schudnąć. Imbir pobudza enzymy trawienne, dzięki czemu organizm pochłania tylko te dobre składniki, wyrzucając niezdrowe substancje. Badania sugerują, że dzięki tej korzennej przyprawie nasz metabolizm przyspiesza, wspomagając proces spalania kalorii, zaś od czasów starożytnych chińscy lekarze piją herbatkę imbirową, aby utrzymać wysoki poziom witalności.
Modelka ma swój przepis na odchudzający eliksir z imbiru i cytryny. - Sama możesz zrobić eliksir, który doskonale spala tłuszcz, a jednocześnie świetnie oczyszcza organizm. Możesz go pić między posiłkami lub codziennie rano - zachęca Agnieszka Maciąg.
Do szklanki letniej wody dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny i świeżo wyciśnięty sok z kawałka utartego korzenia imbiru. Nie wrzucaj całego kawałka imbiru do wody, tylko zetrzyj go drobno na tarce i wyciśnij sok przez kawałek gazy. Cała operacja trwa tylko chwilę - tłumaczy Agnieszka Maciąg na swoim blogu. - Dla wzmocnienia efektu spalania tłuszczu do napoju możesz też dodać też szczyptę pieprzu cayenne, ale ostrożnie, ponieważ połączenie go z imbirem daje naprawdę rozgrzewający efekt.
Ze względu na podrażniające działanie imbiru i pieprzu cayenne napoju należy używać z umiarem. Niewskazany jest dla osób z przewlekłymi dolegliwościami układu pokarmowego, kobiet w ciąży i karmiących mam.

Imbir surowy zawsze trzeba obrać, a najlepiej zeskrobać skórkę tylko z kawałka, którego będziemy używać.
Ze względu na kształt korzenia, czynność ta nie należy do najłatwiejszych. Zamiast noża warto użyć łyżeczki do herbaty. Należy wbić brzeg łyżeczki w imbir i po prostu zeskrobać z niego skórkę, która wówczas łatwo odchodzi od korzenia.
Świeży najlepiej trzymać w lodówce. Owinięty papierowymi ręcznikami i w plastikowych torebkach przetrwa kilka tygodni. Imbiru w proszku nie kupujemy na zapas, bo zwietrzeje. Małe opakowanie trzymamy w ciemnym i suchym miejscu.
Można też włożyć imbir (naciętą częścią w dół) w ziemię do kwiatów z piaskiem, a wyrośnie nowa roślina, której liście znakomicie nadają się do spożycia.

Imbir dodawany do potraw tworzy ciekawe kompozycje aromatyczne również w połączeniu z innymi przyprawami jak: cynamon, gałka muszkatołowa, pieprz, goździki. Nie powinno się z kolei łączyć go z ziołami (bazylia, oregano, majeranek, tymianek), ponieważ ich smak będzie się kłócić z charakterystyczną nutą imbirową. Imbir może być wykorzystywany zarówno do wzbogacania smaku potraw słodkich jak i pikantnych. Zwolennicy ostrych dań stosują go czasem razem z papryczką chili.

Imbir bardzo dobrze komponuje się z naszymi krajowymi burakami i marchewką. Sprawdza się jako dodatek do dań z dyni, kompotów i marynat owocowych. Jest również składnikiem mieszanki przyprawowej curry, charakteryzującej się orientalnym aromatem.

Warzywna zupa krem doprawiona imbirem to prawdziwy rarytas, który uprzyjemni każdy posiłek. Równie ciekawe są potrawy z dodatkiem imbiru przygotowywane z wołowiny lub drobiu. Można go też wykorzystywać jako składnik sałatek owocowych, czy orzeźwiających napojów. W Anglii popularne jest piwo imbirowe tzw. ginger ale, a w Ameryce lemoniada imbirowa. W Polsce sproszkowany imbir stanowi jeden ze składników mieszanek przyprawowych dodawanych do grzanego wina i piwa.

Potrawy z dodatkiem imbiru to doskonały pomysł na romantyczną kolację. Jest on bowiem przyprawą uznawaną za afrodyzjak. Wkomponowany do sałatek, zup, mięs lub napojów rozgrzeje, pobudzi zmysły i doda energii.

Imbir kandyzowany to wyśmienita słodka przekąska. Jest wspaniałym dodatkiem do deserów, drinków i koktajli. Jego jedyna wada to wysoka cena, można go jednak w prosty sposób przegotować samodzielnie. Świeży, młody imbir wystarczy obrać, pokroić w paski lub kostkę, a następnie powoli gotować z dodatkiem wodnego roztworu cukru.

Produkty