Cynamonowe ciasteczka i bułeczki

  1. 30.11.2016
  2. Redakcja Kobieta WP
  3. 10 minut
  4. prosty

Składniki:

  • jedna łyżka mąki
  • jajko
  • 1/3 szklanki cukru
  • łyżka miodu
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g masła

Przygotowanie:

Jak zrobić cynamonowe ciasteczka? Przepis jest dziecinnie prosty. Zamieściła go autorka bloga nastole.pl

Połącz podane wyżej składniki. Rozwałkuj ciasto i użyj foremek. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 10-12 minut. Prawda, że łatwizna? Zaskocz najmłodszych gości i upiecz ciasteczka cynamonowe w kształcie misiów lub bałwanków.

Możemy też upiec cynamonowe bułeczki, ze względu na swój kształt zwane ślimakami. To prosty wypiek, z którym poradzi sobie nawet początkująca pani domu. Co będzie nam potrzebne? Trzy szklanki mąki, trzy łyżki cukru, 50 g świeżych drożdży, szklanka mleka, duża łyżka masła, szczypta soli.

Wymieszajmy drożdże w mleku, dodajmy cukier i odstawmy ciasto na jakiś czas. Następnie dodajmy mąkę i masło. Po wyrobieniu znowu odstawmy nasze przyszłe ślimaki na kilkadziesiąt minut w ciepłe miejsce. Kolejnym krokiem jest posmarowanie całości rozpuszczonym masłem i posypanie cukrem połączonym z cynamonem. Zwijamy dzieło naszych rąk w rulon i formujemy kawałki-ślimaki. Pieczemy w piekarniku w temperaturze180 stopni Celsjusza, aż bułeczki nabiorą odpowiedniego złotego koloru.

Cynamon – idealna świąteczna przyprawa

Żaden inny zapach nie kojarzy się tak bardzo ze Świętami Bożego Narodzenia. Mogą z nim konkurować tylko aromatyczne pomarańcze. Mowa o cynamonie – przyprawie, dzięki której możesz wyczarować pyszne świąteczne wypieki.

Cynamon jest trzecią najczęściej konsumowaną przyprawą na świecie. Otrzymywany jest z wysuszonej kory cynamonowca. Występuje w dwóch postaciach: proszku lub niewielkich ruloników. Dzięki olejkowi cynamonowemu ma charakterystyczny korzenny, lekko piekący smak, nie wspominając o cudownym zapachu, który działa odprężająco. Wzbogaca między innymi desery, ale posiada też wiele właściwości zdrowotnych. W dawnych czasach wykorzystywany był jako środek pobudzający krążenie i zwiększający przyswajalność innych substancji, utrzymujący higienę jamy ustnej, niwelujący problemy trawienne. Podawano go też osobom przeziębionym. Wśród jego zalet jest korzystny wpływ na cykl miesiączkowy. Do diety powinny go wprowadzić kobiety cierpiące na zespół policystycznych jajników. Schorzenie to dotyka od 5 do 10 proc. kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną problemów z płodnością u kobiet. Do pierwszych symptomów należą nadwaga, nieregularne miesiączkowanie, trądzik i nadmierne owłosienie spowodowane dysproporcjonalnym poziomem hormonów męskich. Amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu Columbia przeprowadzili badanie. Kobiety przyjmujące suplement zawierający cynamon zaobserwowały znaczną poprawę w zakresie regularności miesiączkowania. Z kolei wcześniejsze badania wykazały, że przyprawa ta może zmniejszać insulinooporność u diabetyków. Obniża poziom cukru we krwi.

Mamy też dobrą wiadomość dla osób, które są na diecie. Cynamon przyspiesza przemianę materii i poprawia proces trawienia.

Dzięki dodatkowi przypraw, takich jak cynamon lub kurkuma, można zredukować negatywny wpływ tłustego jedzenia na układ sercowo-naczyniowy - wynika z badań, które opublikowało pismo "Journal of Nutrition". Tym bardziej nie powinniśmy się powstrzymywać w stosowaniu tej przyprawy w czasie świąt.

Możemy ją dodać do wielu dań, nie tylko słodkich wypieków. Niewielkie ilości cynamonu służą do aromatyzowania gulaszu, baraniny, gotowanych ryb i szynki.

Produkty