Detoks po świętach

  1. 28.12.2016
  2. dietetyk Kamila Ziemann

Kto z nas nie czuje się ciężko po świętach? Dziwnym trafem wszyscy uważają przy stole i starają się nie zjeść za dużo, a kończy się jak co roku. Uczucie ciężkości i pełnych jelit czasami jest wręcz nie do zniesienia, ale spokojnie - są sposoby, aby w już po jednym dniu poczuć się lepiej!

Płyny

Najważniejsza przy detoksie jest podaż płynów. Należy pić minimum 1,5 l niegazowanej wody mineralnej. Można ją urozmaicić przez dodanie soku z cytryny lub kawałka imbiru, co również pomoże w „podkręceniu” metabolizmu. Niestety w grudniu, kiedy na dworze jest niska temperatura, wiele osób ma problem ze spożywaniem wody, dlatego dobrym wyjściem może być podgrzanie jej przed wypiciem. Woda pełni w organizmie bardzo wiele funkcji: transportuje składniki odżywcze do komórek, usuwa zbędne produkty przemiany materii oraz reguluje temperaturę ciała. Dodatkowo przy detoksie, kiedy zwiększona jest ilość błonnika w diecie, woda jest niezbędna do odpowiedniego nawilżenia stolca. Najlepiej spożywać ją maksymalnie 20 min. przed i po posiłku oraz w przerwach od jedzenia. Nie powinno dopuszczać się do pojawienia uczucia pragnienia, ponieważ oznacza to, że poziom płynów w organizmie spadł około pięć proc. poniżej normy. Przy detoksie należy przede wszystkim skupić się na wodzie, eliminując kawę oraz czarną herbatę. Ewentualnie dobrym wyborem będzie herbata z pokrzywy, która działa moczopędnie oraz rozluźniający jelita koper włoski. Świetnie też sprawdzi się dziurawiec, mięta, rumianek i skrzyp. Między posiłkami warto parzyć zieloną herbatę, która także pomoże w oczyszczeniu organizmu.

Oczyszczające sałatki
Podczas świątecznego detoksu warto na drugie śniadanie oraz podwieczorki przygotowywać oczyszczające sałatki.

Sałatka nr 1
- garść szpinaku,
- 1 średniej wielkości jabłko,
- 1 pomarańcza,
- 1/2 awokado,
- 1 łyżeczka młodego jęczmienia.

Sałatka nr 2
- 80 g brokułów,
- pół ogórka wężowego,
- 80 g buraka,
- 80 g jabłka,
- 40 g selera,
- sok z cytryny,
- 1 łyżeczka oliwy.

Sałatka nr 3
- 80 g marchewki,
- 150-200 g grejpfruta,
- 150 g jabłka,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1 łyżka otrębów owsianych,
- imbir + 1 łyżeczka oliwy.

Seler naciowy

To zielone warzywo było cenione jako środek leczniczy już w starożytności. Posiada ogromne ilości witaminy C (około dwa razy więcej niż w cytrusach), witaminy E, witamin z grupy B, kwasu foliowego, beta karotenu, a to wszystko ma wielkie znaczenie przy detoksykacji. Seler naciowy pobudza metabolizm, oczyszcza organizm z toksyn, ułatwia trawienie i działa moczopędnie. Do tego bardzo pomoże w poświątecznych zaparciach. Osoby liczące kalorie mogą się nie martwić, ponieważ zawiera jedynie 4 kcal w 100 g i mówi się tu o ujemnych kaloriach, ponieważ organizm potrzebuje na jego spalenie więcej niż dostarcza ich samo warzywo. Świetnie smakuje jako przekąska między posiłkami, dodatek do sałatek, koktajli i musów.

Suszone śliwki

Najbardziej wartościowa jest mięsista skórka zawierająca sorbitol wspomagający rozwój niezbędnych i pozytywnych bakterii w jelitach, co pomaga w trawieniu i przyspiesza metabolizm. Suszone śliwki usprawniają pracę układu pokarmowego, działają przeczyszczająco i są polecane przy zaparciach, które często zdarzają się dzień po świętach. Można zjeść je na surowo, ale lepsze efekty przyniesie wypity na czczo napar z suszonych śliwek zalanych na noc wrzątkiem.

Spożywanie octu jabłkowego

Znany i doceniany od setek lat. W Chinach był symbolem życia, piękna Kleopatra dodawała go do kąpieli, a Hipokrates używał jako naturalnego antybiotyku. Ocet jabłkowy wspomaga trawienie, leczy zaparcia, zgagę. Poprawia metabolizm, a co za tym idzie - pomaga schudnąć. Dodatkowo obniża cholesterol, ciśnienie krwi i zawiera cenne witaminy: B1, B2, A i E.

Spirulina

Należy do rodziny sinic i jest obecnie zaliczana do superfood – grupy zdrowej żywności. Posiada bardzo dużo przeciwutleniaczy, które są niezbędne w procesie poświątecznego oczyszczania. Pomaga wydalić toksyny, które po świątecznym objadaniu się z pewnością zgromadziły się w organizmie. Dodatkowo dostarczy żelaza, którego zawiera ogromne ilości. Jest świetnym dodatkiem do koktajli, jogurtów, musów, można dzięki niej przygotować zielone ciasta.

Podkręcające metabolizm koktajle

Koktajl nr 1
- banan,
- 1/2 łyżeczki spiruliny,
- 1/2 łyżeczki młodego jęczmienia,
- 1 cm świeżego imbiru,
-1 łyżeczka siemienia lnianego,
- 1 łyżeczka ostropestu plamistego,
- szklanka wody.

Koktajl nr 2
- 2 garście jarmużu,
- 2 plastry ananasa,
- 1/2 łyżeczki spiruliny,
- sok z cytryny,
- kawałek świeżego imbiru,
- łyżeczka miodu,
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- 150ml wody.

Koktajl nr 3
- szklanka wody,
- 80g mango,
- 2 kiwi,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 2 śliwki suszone.

Produkty