Drożdżowa choinka

  1. 12.12.2016
  2. Redakcja Kobieta WP
  3. 140 minut
  4. prosty

Składniki

400 g mąki pszennej jasnej
ok. 185 -190 g mleka
20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych
3 łyżeczki cukru
szczypta soli
1 jajko
1 łyżeczka masła
białko
cukier puder

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem. Odstawić na kilka minut, aby zaczęły pracować. Mąkę przesiać do większej miski, dodać cukier, sól, rozbełtane jajko i zaczyn drożdżowy. Składniki zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Masę lekko natłuścić i odstawić pod przykryciem na około godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie podzielić ciasto na 11 części. Formować równe kulki i ułożyć na papierze do pieczenia na blasze w odstępach 1 cm. Z jedenastej kulki zrobić wałeczek - to będzie pień choinki. Odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, a ciasto posmarować przed pieczeniem białkiem. Wypiek będzie gotowy po około 20-25 minutach pieczenia - gdy zrobi się rumiany. Przestudzony można udekorować cukrem pudrem.

Choinkowe bułeczki można przygotować również w bardziej wytrawnej wersji - zmniejszamy wtedy ilość cukru, a przed pieczeniem posypujemy sezamem, makiem lub czarnuszką.

Produkty