Krążki cebulowe

  1. 7.12.2016
  2. Redakcja Kobieta WP
  3. 30 minut
  4. prosty

Składniki

1 duża cebula
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 jajko,
1 szklanka mleka
3/4 szklanki bułki tartej
olej do smażenia

Sposób przygotowania

Cebulę pokroić w plastry o grubości 0,5 cm, porozdzielać je na krążki i odłożyć na kilka minut na talerz. Następnie wymieszać w misce mąkę z solą oraz proszkiem do pieczenia i obtoczyć w takiej panierce krążki cebuli. Ponownie odłożyć je na talerz. Do naczynia (w którym znajduje się reszta mąki z solą i proszkiem) wlać mleko, dodać rozbełtane jajko i wszystko razem wymieszać. Krążki zanurzać w cieście, a następnie w bułce tartej, wysypanej na oddzielny talerzyk. Smażyć pierścienie cebuli w głębokim oleju przez 2-3 minuty, aż nabiorą złotego koloru. Wykładać na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Na końcu doprawić solą do smaku. Podawać z majonezem lub ketchupem. Doskonale smakują też z dipem jogurtowo-musztardowym.

Produkty