Makiełki na Boże Narodzenie

  1. 12.12.2016
  2. Redakcja Kobieta WP
  3. 50 minut
  4. prosty

Składniki
1/2 kg maku
3/4 szklanki miodu
1/4 do 1/2 szklanki wody
2 łyżki masła
2 paczki sucharów
2 garści suszonych moreli
2 garści sparzonych rodzynek
1/2 szklanki posiekanych migdałów
3/4 szklanki orzechów laskowych
1 litr mleka
cukier waniliowy
olejek migdałowy

Mak zalewamy zimną wodą i moczymy przez dobę. Odcedzamy dokładnie na sitku, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 3-4 minuty na wolnym ogniu ciągle mieszając. Odstawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu raz jeszcze odcedzamy na sitku i mielimy w maszynce o drobnych oczkach, najlepiej dwukrotnie.

W garnku, na małym ogniu, rozpuszczamy masło, dodajemy miód i cukier waniliowy. Wsypujemy mak i całość zasmażamy cały czas mieszając (uwaga, mak bardzo łatwo się przypala i nabiera goryczy). Po kilkunastu minutach dodajemy pokrojone bakalie, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie suchary rozkładamy w płaskim naczyniu, zalewamy je mlekiem tak, by całkowicie nasiąknęły i stały się miękkie. Dodajemy 2-3 krople olejku migdałowego. Masę makową i suchary układamy naprzemiennie, najlepiej w szklanej misce. Warstwę sucharów przygotowujemy odsączając je dokładnie w dłoniach i układając równo na warstwie maku. Całość układamy w ten sposób, by na górze pozostał mak. Dekorujemy obranymi migdałami i wiórkami kokosowymi.

Produkty