Najlepsze ciasta na uszka i na pierogi

  1. 30.11.2016
  2. Redakcja Kobieta WP
  3. 45 minut
  4. Średnio zaawansowany

Ciasto na uszka i na pierogi tylko pozornie jest takie samo. Dla wprawnego kucharza różnią się one znacząco, ponieważ zupełnie inny jest farsz, który do nich wkładamy. Farsz do uszek jest dosyć twardy, a jeśli chcemy przygotować te wykwintne pierożki bardzo elegancko, a więc z ciasta cieniutko wywałkowanego, najlepsze będzie bardzo elastyczne, ale i wytrzymałe, tak aby nie pękało podczas dwukrotnego naciągania w czasie sklejania charakterystycznego kształtu. Tymczasem ciasto pierogowe może być po rozwałkowaniu nieco grubsze, a są i tacy, którzy lubią, gdy jest ono wręcz lekko puszyste i miękkie.

Dlatego do przygotowania ciasta na uszka proponujemy ciasto parzone, robione z samej mąki i wody bez dodatku jajek i tłuszczu, natomiast do pierogów, tradycyjne ciasto zagniatane z odrobiną masła i z jajkiem. Na koniec ciasto na pierogi z kapustą – to wymaga poza elastycznością i puszystością jeszcze odporności na mocno wilgotny farsz. Dobrze w przypadku tego ostatniego farszu sprawdza się także ciasto drożdżowe, którego nie gotujemy w wodzie, a pieczemy w piekarniku. Poniżej przestawiamy przepisy na poszczególne typy ciasta pierogowego.

Ciasto na uszka

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli

Przygotowanie

Wodę z solą zagotować i do wrzącej wsypać mąkę. Energicznie zamieszać. Zrobi się gęsta klucha. Należy odczekać, aż lekko przestygnie, a następnie zagnieść ją rękami i delikatnie wyrobić na gładkie ciasto. Przed nadzianiem farszem podsypywać mąką.

Ciasto pierogowe z jajkiem

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody

Mąkę należy wymieszać z solą, wbić do niej jajko i delikatnie przemieszać widelcem. Do wody wrzucić masło i zaczekać chwilę, aż się rozpuści. Następnie wlać do mąki z jajkiem i przemieszać, a następnie zagnieść na elastyczne ciasto. Czasami wymaga to wyrabiania przez chwilę. Jest dobre, kiedy samo odkleja się od dłoni. Można rozwałkować je bardzo cienko – nie powinno się rwać, ani pękać podczas gotowania.

Ciasto odporne na mokry farsz (najlepsze do pierogów z kapustą)

  • 500 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wody
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soli

Do przesianej mąki należy dodać miękkie masło, jajko, żółtka oraz sól. Można je razem posiekać lub przemieszać widelcem. Następnie stopniowo dolewać wodę (temperatura pokojowa), zagniatając całość. Ciasto wymaga wyrabiania przez ok. 10 minut. Aby było gotowe do nadziewania, musi być gładkie i sprężyste. Przed rozwałkowaniem musi poleżeć ok. 15-30 minut w ciepłym pomieszczeniu pod ściereczką. Tak przygotowane rozwałkowujemy na nieco większą grubość niż w przypadku pierogów z mięsem czy ruskich. Nie rozpadnie się pod wypływem wilgoci z kapusty, a równocześnie pozostanie miękkie i delikatne.

Ciasto drożdżowe na pierogi pieczone

  • 300 gramów maki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 g drożdży instant (ok. 1/2 paczuszki) lub 10 gramów świeżych
  • 180 ml mleka

Mleko należy podgrzać, aby było ciepłe, ale nie gorące. Następnie w misce wymieszać mąkę z drożdżami (jeśli to drożdże w proszku) i solą. Jeśli mamy świeże drożdże trzeba rozpuścić je w mleku. Następnie mleko i oliwę należy wlać do suchych składników i całość zagnieść. Odstawić na 40-60 minut w ciepłe miejsce. Nadziewać po rozwałkowaniu farszem, piec przez ok. 20 min. W temp. 190- 200 st. C

Produkty