Oliebollen - holenderskie pączki na sylwestra

  1. 16.12.2016
  2. Redakcja Kobieta WP
  3. 120 minut
  4. prosty

Składniki

  • 10 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 190 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko rozmiar S
  • 1 jabłko obrane i drobno posiekane
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżka rumu (można pominąć)
  • cukier puder do dekoracji
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Świeże drożdże pokruszyć i wymieszać z 1/2 szklanki mleka z dodatkiem łyżeczki cukru. Odstawić na kwadrans w ciepłe miejsce, aby zaczęły pracować. Następnie przelać drożdże do miski i dodać mąkę, sól, cukier oraz rozbełtane jajko składniki. Wymieszać i w razie potrzeby, gdy ciasto będzie za rzadkie, dodać jeszcze mąki. Dorzucić rodzynki, otartą skórkę, jabłko i wymieszać. Przykryć, odstawić na godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość.

W większym rondlu rozgrzać olej (ilość jak na klasyczne pączki), do temperatury 175 stopni C (łatwo rozpoznać tę wartość, wrzucając skórkę chleba, która zarumieni się w 15 sekund). Na rozgrzany olej nakładać kawałki ciasta - najlepiej używać do tego dwóch łyżek i formując odpowiedni kształt. Smażyć z obu stron na lekko brązowy kolor, a następne wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Przestudzone oprószyć cukrem pudrem.

Produkty