Pasztet z kaczki

  1. 12.12.2016
  2. Redakcja Kobieta WP
  3. 90 minut
  4. prosty

Składniki:

2 kg gotowanego mięsa z kaczki
30 g suszonych grzybów
1 kg wątróbki kaczej (lub kurzej)
2 suche kajzerki
6 jajek
szczypta soli
gałka muszkatołowa
imbir
100 ml bulionu z kaczki
300 ml smalcu z kaczki

Przygotowanie

Smalec z kaczki możemy przygotować sami. Z kaczki odcinamy tłuszcz, topimy go i zlewamy do słoika.

Danie rozpoczynamy od ugotowania grzybów w bulionie z kaczki. Następnie w tym bulionie i roztopionym tłuszczu namaczamy bułki. Odciskamy je. Podsmażamy wątróbkę tak, aby w środku była różowa.

Odciśniętą bułkę, grzyby, wątróbkę oraz mięso mielimy razem 3 razy. Wszystko doprawiamy solą, imbirem i tartą gałką muszkatołową. Wbijamy jajka i wszystko mieszamy.

Keksówki wykładamy papierem do pieczenia a na dnie smarujemy tłuszcz. Wkładamy delikatnie pasztet i mokrą dłonią wyrównujemy jego wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-60 minut.

Produkty