Pieczeń z indyka faszerowana szpinakiem i fetą

  1. 16.12.2016
  2. Redakcja Kobieta WP
  3. 120 minut
  4. zaawansowany

Składniki

  • 2 kg piersi z indyka
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 180 g fety
  • 6 łyżek oliwy
  • sok z jednej cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Mięso opłukać, osuszyć i naciąć kieszeń do faszerowania - najlepiej za pomocą długiego, ostrego noża. Dwa ząbki czosnku obrać i posiekać, wymieszać z ziołami, oliwą i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso - od środka i z zewnątrz, a następnie odstawić do lodówki na dwie godziny.

Szpinak podsmażyć na oliwie, po chwili dodać przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać pokruszoną fetę i wymieszać. Wypełnić farszem mięso, zaszyć, obwiązać sznurkiem lub spiąć wykałaczkami.

Mięso ułożyć na blasze, wcześniej można owinąć je w folię aluminiową. Piec około 1,5 godziny w 170 stopniach C, często polewając wytworzonym sosem. W razie potrzeby podlać kilkoma łyżkami wody.

Produkty