Pierogi z kaszą gryczaną

  1. 12.12.2016
  2. Redakcja Kobieta WP
  3. 150 minut
  4. prosty

Składniki:

Ciasto:
300 g mąki
160-180 ml ciepłej wody
1 łyżka roztopionego masła
sól

Farsz:
3 woreczki ugotowanej kaszy gryczanej
250 g twarogu
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
3 łyżki śmietany 30 proc.

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 160 ml ciepłej wody oraz masło. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut, aby odpoczęło.

W tym czasie przygotować farsz: wymieszać kaszę z twarogiem, dodać posiekaną cebulę z rozgniecionym czosnkiem (można je wcześniej podsmażyć). Dodać śmietankę i połączyć składniki.

Ciasto wałkować, układać na nim porcję farszu, przykrywać ciastem i wycinać pierogi. Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody z olejem i gotować około 3-4 minuty. Przed podaniem można je dodatkowo obsmażyć z dodatkiem szałwii i świeżo mielonego kolorowego pieprzu.

Produkty