Pijany śledź sylwestrowy

  1. 16.12.2016
  2. Redakcja Kobieta WP
  3. 50 minut
  4. prosty

Składniki

  • pół kg solonych filetów śledziowych
  • 2 małe cebule
  • por
  • szklanka mleka
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 1/3 szklanki oleju
  • ziele angielskie
  • szczypta imbiru
  • pieprz
  • łyżeczka cukru
  • sok z dwóch cytryn

Przygotowanie

Umyte i wymoczone w zimnej wodzie filety należy moczyć w mleku przez dwie godziny. Po odsączeniu pokroić na dzwonka. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a białą część pora w plasterki. Przygotować zalewę - do wina dodać imbir, 3 ziarna ziela angielskiego i 5 ziaren czarnego pieprzu. Zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodać olej, łyżeczkę cukru i sok z cytryny. Układać warstwami śledzia na przemian z porem i cebulą. Całość zalać marynatą i włożyć do lodówki na całą noc, żeby smaki się przegryzły.

Produkty