Przepisy na wigilijne przysmaki last minute

  1. 22.12.2016
  2. WP Kobieta

Codzienna gonitwa i zapracowanie nie odpuszczają nawet w Święta i wiele osób przygotowuje wieczerzę wigilijną dopiero 24 grudnia. Oto kilka podpowiedzi, co przygotować na ostatnią chwilę, aby było smacznie i po domowemu.

Barszcz czerwony

Składniki: 3 średnie buraki, pół litra bulionu warzywnego, pół szklanki wywaru z gotowania grzybów, butelka koncentratu barszczu, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 średnie ząbki czosnku, jabłko, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: buraki ugotować w łupinkach do miękkości. Zalać zimną wodą i po kilku minutach obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać litr wody, ziele angielskie oraz liście laurowe i gotować przez pół godziny. Pod koniec gotowania lekko posolić. Odcedzić buraki i do czystego wywaru dodać bulion warzywny, a następnie wywar z gotowania grzybów i obrane ząbki czosnku. Dalej gotować. Po około 10 minutach wyciągnąć czosnek i doprawić barszcz do smaku koncentratem barszczu, solą i pieprzem. Barszcz można podawać z pasztecikami.

Paszteciki z pieczarkami

Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego, pół kg pieczarek, 3 cebule, kilka łyżek oliwy z oliwek, 1 jajko, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: pieczarki i cebulę posiekać, a następnie zagotować w garnku z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy woda z pieczarek odparuje, zdjąć z ognia.
Ciasto francuskie podzielić na 12 kwadratów (1 płat), a na każdy nałożyć po łyżeczce farszu, skleić dwa boki, tak aby powstał trójkąt (jeśli mamy więcej czasu można wykrawać inne kształty i sklejać je dociskając widelcem). Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w 200 stopniach C, przez około 12 minut.

Łosoś pieczony

Składniki: 4 filety łososia ze skórą, oliwa z oliwek, przyprawa do ryb, świeżo mielony czarny pieprz.

Przygotowanie: łososia pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć przyprawą i ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową, skropioną oliwą z oliwek. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20-25 minut. Przed podaniem doprawić jeszcze pieprzem. Serwować z warzywną sałatką i pieczonymi ziemniaczkami. Rybę tę można również przygotować na patelni, ale wykorzystanie piekarnika pozwala nam w tym czasie na wykonywanie innych czynności.

Śledzie w śmietanie

Składniki: 5 filetów śledziowych w oleju, 1 szklanka śmietany 18% (lub więcej), 1 duża cebula, 4 ogórki kiszone, sól morska, pieprz biały.

Przygotowanie: cebulę obrać i drobno posiekać. W kostkę pokroić również filety i ogórki. Tak przygotowane składniki przełożyć do większej miski i wymieszać ze śmietaną. Doprawić do smaku solą morską i białym pieprzem. Udekorować szczypiorkiem. Śledzie podawać z ziemniaczkami lub chlebem.

Makowiec na skróty

Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego, 1 puszka masy makowe, 2 garście rodzynek, 1 jajko.

Przygotowanie: ciasto rozwinąć i delikatnie rozwałkować. Nałożyć na płaty masę makową, zostawiając wolne 2 cm wzdłuż dłuższych boków. Posypać rodzynkami i zwinąć w roladę, zaczynając od dłuższego boku. Zwijając delikatnie przyciskajać nadzienie do ciasta. Gotową roladę pokroić na plastry o grubości ok. 2cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C.

Produkty