Ryba po grecku na bogato

  1. 9.12.2016
  2. Redakcja Kobieta WP
  3. 65 minut
  4. prosty

kilogram filetów – mogą być z dorsza, mintaja, morszczuka
4 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
seler średniej wielkości
3 średniej wielkości cebule
4 ziarnka ziela angielskiego
4 liście laurowe
4 czubate łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki oleju
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku

Filety z ryby smażymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Warzywa trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy ją na oleju, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, a na koniec starte warzywa. Dolewamy szklankę wody i dusimy około pół godziny. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku. Jeszcze gorącą potrawką zalewamy ryby ułożone w misie. Podajemy na zimno, ale danie najpyszniejsze jest, zanim jeszcze całkiem przestygnie.

Produkty