Ryba po grecku na ostro

  1. 12.12.2016
  2. Redakcja Kobieta WP
  3. 70 minut
  4. prosty

Składniki:

kilogram filetów - np. z dorsza, mintaja, morszczuka
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 papryczka chili
3 łyżki oleju
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 całe pomidory

Cebulę kroimy w księżyce, smażymy na oleju, dodajemy posiekany czosnek. Papryki wkładamy do piekarnika na 20 minut, żeby skórka zaczęła od nich odchodzić. Po obraniu papryk ze skórki (nie dotyczy chili), pokroić je na paski, dodać do podsmażonej cebuli. Chili pokroić na drobną kostkę, dosypać do smażonej papryki z cebulą. Na koniec dodać pokrojone w kostkę i obrane ze skóry pomidory oraz przecier pomidorowy. Doprawić.

Dusić tak długo, aż sos przestanie być wodnisty. Zalać nim usmażoną uprzednio rybę. Tak przygotowana ryba po grecku dobrze smakuje posypana kaparami. Niektórzy dodają do niej jeszcze łyżkę lub dwie mleczka kokosowego.

Produkty