Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami

  1. 12.12.2016
  2. Redakcja Kobieta WP
  3. 30 minut
  4. prosty

Składniki:
6 filetów śledziowych (z matiasów w sosie własnym)
200 g suszonych pomidorów
1/4 szklanki zalewy z suszonych pomidorów
1 mała cebula
100 g orzechów włoskich
Marynata:
pół szklanki octu winnego
szklanka wody
liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
łyżeczka ziaren gorczycy
szczypta cukru

Łączymy składniki na marynatę, zagotowujemy i studzimy. Śledzie płuczemy, delikatnie osuszamy, przekładamy do naczynia i zalewamy marynatą. Odstawiamy na kilka godzin.

Po tym czasie filety odsączamy, zwijamy w koreczki wraz z suszonymi pomidorami, do każdego dodajemy łuskany orzech włoski. Spinamy za pomocą wykałaczki. Posiekaną cebulkę podsmażamy na oliwie z pomidorów, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie polewamy ułożone na półmisku koreczki.

Produkty