Strucla makowa w dwóch odsłonach

  1. 16.12.2016
  2. Redakcja Kobieta WP
  3. 90 minut
  4. prosty

Makowiec uchodzi za bardzo "trudne" ciasto. Jest idealny, gdy się nie rozpada, a po przekrojeniu możemy zobaczyć idealny kształt zawijańca. Tradycyjnie makowiec piecze się z ciasta drożdżowego, które jednak nie może być zbyt puszyste i nie może rosnąć zbyt „chaotycznie”. Dlatego wśród różnych przepisów możemy znaleźć i te, w których ciastu dajemy swobodnie rosnąć, a kształt opanowujemy, układając strucle w specjalnych formach, jak i takie, gdzie ciasto drożdżowe chłodzimy w lodówce. Poniżej przedstawiamy sprawdzone przepisy.

Strucla makowa

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • cukier waniliowy
  • 50 g drożdży
  • 1 szkl. mleka
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • jajko do smarowania

Przygotowanie

Składniki na masę makową:

  • 1/2 kg maku
  • 300 g cukru
  • 70 g masła
  • 3 białka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka
  • rodzynki
  • skórka pomarańczowa
  • orzechy

Zagotowujemy szklankę mleka z dwiema szklankami wody i wsypujemy mak. Całość gotoujemy na małym ogniu przez 20 minut.

Teraz zajmiemy się ciastem - drożdże rozcieramy z łyżką cukru. Następnie rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy cukier waniliowy oraz zwykły, wlewamy szklankę mleka i drożdże. Delikatnie podgrzewamy, cały czas mieszając. W międzyczasie roztapiamy masło (120 g) i odstawiamy do przestudzenia. Do mąki wsypujemy łyżeczkę soli oraz lekko podgrzany roztwór. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Następnie dodajemy masło i ponownie wyrabiamy, aż będzie odchodziło od dłoni. Ciasto drożdżowe przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrościęcia w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut.

Powracamy do maku - odcedzamy go i przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mielenia. W garnku musimy roztopić 70 g masła, wrzucamy zmielony mak, dodajemy cukier zwykły oraz waniliowy. Mak należy smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut, cały czas mieszając. Z białek trzeba ubić pianę i połączyć ją z przestudzoną masą makową. Do masy można też, choć nie trzeba, dodać bakalie.

Masę makową oraz ciasto dzielimy na pół. Na stolnicę wysypujemy nieco mąki i układamy na niej połowę ciasta. Oprószamy je i wałkujemy. Formujemy z niego prostokąt o wymiarach ok. 20x30 centymetrów. Na cieście równo rozkładamy masę makową (połowę przygotowanej porcji). Ciasto delikatnie zwijamy i smarujemy rozmąconym jajkiem. Makowiec dwukrotnie ciasno owijamy papierem do pieczenia i wkładamy do podłużnej formy o długości 35 cm. Pieczemy pół godziny w temperaturze 180 st. C. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.

Makowiec można posmarować po wystudzeniu lukrem. Wystarczy szklankę cukru pudru rozetrzeć z trzema łyżkami gorącej wody i jedną łyżką soku z cytryny.

Strucla makowa z ciastem z lodówki

  • 1/2 kg mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • 10 g suszonych drożdży instant
  • 70 g cukru
  • szczypta soli
  • 130 ml ciepłego mleka
  • 4 jajka
  • 200 g masła (kostka)

Mąkę należy przesiać, dodać do niej drożdże, cukier i sól, całość wymieszać. Dodać ciepłe mleko, przemieszać widelcem. Wbijać kolejno po jednym jajku, cały czas mieszając widelcem. Gdy już wbijemy wszystkie jajka, zaczynamy wyrabiać ciasto mikserem (tzw. hakami) lub rękami przez około 10-15 minut - tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od rąk. Później dodajemy stopniowo miękkie masło i wyrabiamy jeszcze przez chwilę. Ciasto powinno być gładkie, dosyć rzadkie, ale ciągnące się, niepodatne na rwanie. Musimy teraz przełożyć je do czystej miski, miskę przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc (minimum na 6 godzin).

Po wyjęciu ciasta z lodówki postępujemy tak, jak w przypadku pierwszego makowca – stosujemy tę samą masę, ale wzbogacamy ją kilkoma kroplami aromatu migdałowego lub trzema łyżkami amaretto. Pieczemy około 30 minut w temp. 18-190 st. C.

Produkty