Superjedzenie zapewni naturalny detoks

  1. 27.12.2016
  2. Redakcja Kobieta WP

Świąteczne menu mocno nadwyręża nasz układ trawienny. Spore ilości przysmaków, ciast i mniejsza ilość ruchu sprawiają, że czujemy się ociężali i zmęczeni. Aby wspomóc osłabiony w trakcie zimy metabolizm i szybciej pozbyć się złogów zalegających w organizmie, konieczne jest oczyszczenie.

Dieta owocowo-warzywna, wzmożona aktywność fizyczna czy kuracje ziołowe na pewno ułatwią detoks. Warto wykorzystać też produkty zaliczane do grupy "superżywności". Ich regularne spożywanie nie tylko pomoże wyeliminować szkodliwe toksyny, ale też zapewni nam zdrowie. Oto 10 idealnych przekąsek do detoksykacji.

Jabłka

Zawierają zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny błonnik. Pierwszy zapobiega gromadzeniu się toksyn w naczyniach krwionośnych, a drugi poprawia metabolizm i przyspiesza proces trawienia pokarmów. W ramach szybkiego detoksu należy przeprowadzić dwudniową monodietę z jabłkami w roli głównej. Dodatkowo trzeba pamiętać o przyjmowaniu sporej ilości płynów - wody i ziołowych herbat. Mogą pojawić się: zmęczenie, bóle mięśni, bóle głowy, wzdęcia, gazy, zaparcia i luźne wypróżnienia, ale po kuracji ustąpią. Po dwóch dniach przechodzimy na zwykły jadłospis.

Cytryna

Pełna witamin i przeciwutleniaczy uważana jest za produkt silnie odtruwający. Spora dawka witaminy C wspomaga wytwarzanie glutationu, czyli enzymu niezbędnego w procesie detoksykacji wątroby. Dodatkowo, podobnie jak inne cytrusy, ułatwia przywracanie prawidłowego poziomu pH w organizmie. Działa także jak naturalny energetyk i wspomaga układ trawienny. Wystarczy każdego ranka pić szklankę wody z sokiem z połówki cytryny, aby po ok. tygodniu zauważyć poprawę samopoczucia.

Awokado

Pełen antyoksydantów produkt pomaga usunąć szkodliwe toksyny z organizmu. Duże znaczenie w tym procesie ma glutation obecny w awokado, który pomaga w blokowaniu co najmniej 30 różnych substancji rakotwórczych, jednocześnie wspomagając detoksykację wątroby. Naukowcy z Uniwersytetu w Michigan odkryli, że osoby, które miały wysoki poziom glutationu są zdrowsze i rzadziej cierpią na artretyzm.

Owoc jest także bogaty w witaminę K, która jest potrzebna do produkcji w wątrobie protrombiny (czynnika II) ogrywającej najistotniejszą rolę przy krzepnięciu krwi. Warto wybrać go w ramach przekąski, dodatku do kanapek lub wypić w formie smoothie.

Kalafior

Cenne właściwości zawdzięcza glukozynolanom. Składniki te odgrywają kluczową rolę w jelitach, tworząc związki regulujące poziom enzymów detoksykujących. Ponadto, dzięki witaminie C i K, wspiera funkcjonowanie wątroby i pomaga chronić ją przed uszkodzeniami, a także zwalcza wolne rodniki. Warzywo to najlepiej gotować na parze lub dodawać surowe (umyte) różyczki do sałatek.

Buraki

Zawierają betainę, która chroni miąższ wątroby oraz układ trawienny. Buraki doskonale stabilizują równowagę kwasowo-zasadową. Są źródłem cennych składników mineralnych, jak żelazo, magnez, cynk i wapń, niezbędnych do przeprowadzenia detoksykacji. Dodatkowo duża ilość błonnika poprawia trawienie i przyspiesza metabolizm. Osobom, które potrzebują szybkiego oczyszczenia, zaleca się jeść surowe buraki w formie sałatki lub pić sok z buraków. Taka kuracja powinna trwać minimum przez kilka dni. Uwaga: nie poleca się jednak tego produktu w przypadku skłonności do kamicy nerkowej, ponieważ buraki są bogate w szczawiany.

Kapusta

Kolejny niedrogi produkt, który dzięki zawartości glukozynolanów wykazuje niezwykle silnie działanie detoksykujące. Pomaga usunąć z organizmu substancje chemiczne czy pozostałości po przyjmowanych antybiotykach. Wysoka zawartość błonnika oraz spora dawka witaminy C pomagają regulować ruch jelit, a tym samym szybciej wydalić szkodliwe toksyny. Warzywo to można spożywać w postaci surówek, ale także przygotowywać soki czy smoothie. Świetnym rozwiązaniem jest również tradycyjny kapuśniak.

Czosnek

Jego niezwykłe właściwości doceniono już w czasach starożytnych. W składzie czosnku znajdują się bowiem związki zawierające siarkę, które pomogą zwalczać szkodliwe bakterie i drożdże w jelitach. Warzywo to wspomaga także detoksykację poprzez zwiększenie produkcji glutationu, który działa jak naturalny filtr usuwający toksyny z układu pokarmowego. Regularne spożycie czosnku w ramach dodatku do sałatek czy dań obiadowych pomoże również wzmocnić układ odpornościowy i pracę wątroby.

Zielona herbata

Napój ten jest doskonałym uzupełnieniem każdego programu detoksykacji ze względu na wysoką wartość antyoksydantów. Spośród wszystkich związków przeciwutleniających w zielonej herbacie, najsilniejsze są katechiny. Pomagają organizmowi pozbyć się wolnych rodników, dodatkowo wzmacniając i poprawiając funkcjonowanie wątroby. Regularne picie zielonej herbaty zapobiega odwodnieniu i gromadzeniu się toksyn. Aby uzyskać oczekiwany efekt detoksykacji, należy unikać picia napojów gazowanych, kawy czy alkoholu.

Siemię lniane

Osłania i regeneruje błonę układu pokarmowego. Dzięki zawartości błonnika wspomaga usuwanie szkodliwych toksyn, cholesterol i inne pozostałości po procesie trawienia. Małe nasiona lnu to potężna dawka niezbędnych kwasów tłuszczowych, w szczególności kwasów omega-3, które są niezbędne w wielu procesach oczyszczania. Można posypać nimi np. kasze, sałatki, jogurty czy owocowe koktajle. Poleca się również stosowanie oleju z lnu.

Imbir

To jedna z najlepiej odtruwających przypraw. Znacznie przyspiesza metabolizm i proces usuwania szkodliwych substancji z organizmu. Dodatkowo działa korzystnie dla wątroby, zwłaszcza w przypadku uszkodzeń wyrządzonych poprzez nadmierne spożycie alkoholu. Wystarczy zetrzeć świeży korzeń o dodać go do herbaty. Można również wykorzystac go do sałatek lub jako składnik oczyszczających koktajli.

Produkty