Świąteczne pierniki i pierniczki

  1. 8.12.2016
  2. Redakcja Kobieta WP

Bez nich nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia. Ich korzenny zapach wprowadza do domu magiczny klimat. Na szczęście ich przygotowanie nie jest skomplikowane. Każda, nawet początkująca pani domu, poradzi sobie wyśmienicie z tym zadaniem.

Pierniki wyrabiano od średniowiecza. Wówczas zajmowały się tym cechy rzemieślnicze. Strzegły one swoich receptur. Świetnym przepisem na pyszne pierniczki korzenne chętnie podzieliła się Kasia Tusk. Taki przepis pojawił się na jej blogu - makelifeeasier.pl. Co potrzebujemy? 250 g mąki, 50 g mielonych migdałów, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki zmielonych goździków, jedną łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę imbiru, 120 g masła, 120 g cukru pudru, jedno jajko oraz skórkę z połowy cytryny.

Źródło: Instagram.com

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. W mikserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajko i skórkę cytrynową. Zmielone migdały łączymy z mąką i przyprawami. Na końcu łączymy masę maślaną z masą mączną i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Później rozwałkowujemy ciasto i odciskamy foremki. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.

Możemy przygotować rozmaite wzory, na przykład gwiazdki, renifery, dzwoneczki czy bałwanki. Warto poprosić o pomoc przy pieczeniu najmłodszych domowników. Spędzimy czas miło i pożytecznie. Dodajmy, że już dwulatki mogą spróbować sernika czy pierniczków, najlepiej jednak z ograniczoną ilością cukru.

Swoim świątecznym przepisem podzieliła się też Aneta Kuroń. – Piernik jest bardzo wdzięcznym ciastem. Musimy tylko pamiętać o tym, żeby nie redukować miodu i cukru. Cukier od zawsze był świetnym konserwantem – mówi. Ważne, żeby na jakiś czas wystawić ciasto na przykład na balkon, aby stężało. – Wtedy wałkujemy i pieczemy – dodaje Kuroń.
Jadalne ozdoby na choinkę
Oczywiście możemy wybierać pomiędzy wieloma przepisami. I tak możemy upiec norymberskie pierniczki bez mąki, Katarzynki w kształcie chmurek, ludziki, a także wersję bezglutenową. Cierpliwi mogą też „zbudować” domek z piernika (z tego samego ciasta, co na tradycyjne pierniczki). W przypadku takiej słodkiej budowli potrzebujemy dodatkowych elementów do dekoracji, między innymi lukru, cukru pudru, żurawiny, a nawet kolorowych żelków, które świetnie się sprawdzą.

Warto dodać, że pierniczki dostarczają sporo kalorii (stugramowa porcja zawiera ok. 500 kalorii; ta liczba wzrasta, gdy użyjemy dużo lukru i cukru pudru), ale są w miarę zdrowym wypiekiem świątecznym. A to dlatego, że zawierają korzystnie działające na organizm przyprawy, takie jak cynamon, imbir, goździki. I tak cynamon korzystnie wpływa na cykl owulacyjny, menstruacyjny, łagodzi objawy trądziku. Uśmierza też ból głowy i dzięki zapachowi działa odprężająco. Reguluje poziom cukru we krwi. Imbir rozgrzewa organizm. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalne. Przyspiesza też przemianę materii i łagodzi dolegliwości żołądkowe. Z kolei goździki wykazują działanie antynowotworowe.
8 pomysłów na świąteczne pralinki

Postaw na zdrowszą wersję i upiecz pierniczki z mąki pełnoziarnistej (najlepiej żytniej do wypieku chleba). Zamiast mąki możesz też użyć otrębów i zmielonych płatków owsianych. Lukier nie jest najzdrowszy, ale raz w roku warto sobie pofolgować. Jak go przygotować? Potrzebujemy szklankę cukru pudru, sok z cytryny i jedno białko. Składniki ucieramy przez około 10-15 minut. Smacznego! Pierniki są nie tylko smaczne. Świetnie nadadzą się jako ozdoby choinkowe, które potem domownicy schrupią ze smakiem. Nawijaj je na kolorowe nitki – najlepiej czerwone.

Produkty