Trzy najlepsze przepisy na świąteczne serniki

  1. 9.12.2016
  2. Redakcja Kobieta WP
  3. 60 minut
  4. prosty

Przepisów na serniki są setki. Każdy dom ma swój ulubiony. Jedni kochają białe serniki na kruchym spodzie, inni lubią te zupełnie bez ciasta, jeszcze inni preferują serniki czekoladowe lub cynamonowe, jeszcze inni serniki na zimno. My jednak dzisiaj zaproponujemy trzy sprawdzone przepisy na świąteczne serniki pieczone: tradycyjny, czarno-biały oraz cynamonowy.

Sernik tradycyjny

Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
0,5 szklanki cukru
125 g masła rozpuszczonego

Mąkę, proszek i cukier mieszamy, dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło oraz jaka. Wszystko zagniatamy i wkładamy na pół godziny do lodówki.

Składniki na masę serową:
1 kg sera
6 jajek
1 i 1/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki oleju
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 szklanki mleka
10 dag rodzynek
kilka kropli aromatu migdałowego

Rodzynki należy zalać gorącą wodą i po kilku minutach dokładnie odcedzić. Jedno jajko i 5 żółtek ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Dokładamy ser i dalej miksujemy, po czym dosypujemy mąkę ziemniaczaną, aromat, olej i mleko. Wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę. Rodzynki obtaczamy w mące i wrzucamy na sam koniec. Białka ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z masą serową.

Kruche ciasto wykładamy cienką warstwą na blaszce (25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na to wylewamy masę serową, wyrównujemy wierzch . Pieczemy godzinę do 75 minut w temperaturze 180 stopni C.

Sernik czarno-biały

Składniki na ciemne ciasto:
400 g mąki
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki gęstej 12-procentowej śmietany
200 g margaryny
1 jajko

Wszystkie składniki należy zagnieść na kruche ciasto. Włożyć na 30-60 minut do lodówki.

Składniki na masę serową:
1300 g mielonego twarogu
200 g masła
2 szklanki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
7 jajek
olejek migdałowy
rodzynki – ok. 50-100 g

Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać twaróg (mielony), mąkę ziemniaczaną, aromat i rodzynki. Z białek ubić pianę i na końcu delikatnie połączyć ją z masą serową. Wyjąć ciemne ciasto z lodówki, podzielić je na dwie części. Jedną wyłożyć cienką warstwą na dnie blaszki o wielkości ok. 25x35 cm. Wylać na to masę serową, a na wierzch zetrzeć na grubych oczkach drugą połowę ciemnego ciasta. Piec 60-75 minut w temperaturze 180 st. C.

Sernik cynamonowy z jabłkami

Składniki:
500 g twarogu mielonego
250 g serka mascarpone
1 jajko
2 białka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
130 g cukru
cukier waniliowy
3 jabłka (kwaskowe, twarde np. champion lub szara reneta)
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu

Twaróg zmiksować z serkiem mascarpone na gładką masę. Dodać jajka i cukier waniliowy, następnie cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Masę twarogową przelać do foremki (takiej jak do tarty, ale wysokiej). Wstawić do piekarnika na środkową półkę i piec około godziny w kąpieli wodnej (foremkę z masą serową wstawiamy do większej formy z gorącą wodą). Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Jabłka obrać, pokroić na dosyć grube półksiężyce, przemieszać z brązowym cukrem i cynamonem i krótko przesmażyć, aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Masę cynamonowo-jabłkową wyłożyć na zimny sernik.

Produkty