Zupa grzybowa z korkami anchois

  1. 16.12.2016
  2. Redakcja Kobieta WP
  3. 50 minut
  4. prosty

Składniki

  • 1,5 l wywaru z warzyw
  • 40 dag podgrzybków
  • 25 dag ziemniaków
  • 10 dag cebuli
  • tłuszcz
  • 2 dag mąki
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 5 dag groszku konserwowego
  • puszka korków anchois
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa i przyprawa do zup do smaku

Przygotowanie

Nietypowa propozycja, która zaskoczy gości – zupę robimy na podgrzybkach, które łączymy z ziemniakami, cebulą, groszkiem konserwowym, a zaskakującym dodatkiem są koreczki anchois, czyli sardeli europejskiej.

Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki, zalać częścią wywaru, ugotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, włożyć do pozostałego wywaru, ugotować. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć, oprószyć mąką. Zasmażyć, lekko rumieniąc, połączyć z grzybami, ziemniakami i śmietaną, groszkiem i korkami, chwilę pogotować i doprawić. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Produkty