Jak przygotować tanią Wigilię? Zakonnice mają swoje sposoby

  1. 16.12.2016
  2. WP Kobieta

Na Wigilię wcale nie trzeba wydać majątku, żeby była ciepła, rodzinna, a przede wszystkim - skoro o jedzeniu mowa - smaczna. A kto może znać się na tym lepiej, niż żyjące skromnie i karmiące potrzebujących siostry zakonne?

Zakonnice mają wprawę w gotowaniu na dużą skalę - i tanio. Wiele zgromadzeń zakonnych prowadzi jadłodajnie dla bezdomnych i ubogich, schroniska i przytuliska, domy opieki dla emerytowanych i schorowanych księży, sióstr i braci, domy matki i dziecka. Kiedyś z finansami bywało bardzo krucho, zakonnice więc musiały wyrobić sobie umiejętność kombinowania w zakamarkach kuchni tak, żeby wyszło dużo, smacznie i tanio.

Od 1 października 2013 roku sytuacja jest o tyle łatwiejsza, że sklepy, hurtownie, restauracje, podobnie jak już wcześniej producenci żywności, mogą przekazywać jej nadwyżkę na cele charytatywne bez konieczności opłacania podatku VAT. Swego czasu głośna była wszak historia właściciela piekarni, który zbankrutował przez swoją dobroczynność.

- Nie możemy narzekać, ludzie nam bardzo pomagają, piekarnie dowożą chleb, otrzymujemy też dary z banku żywności, nieraz po imprezach także przez catering. Nic się nie marnuje - mówi s. Teresilla ze Zgromadzenia Sióstr św. Feliksa z Kantalicjo, które w Warszawie prowadzi m.in. jadłodajnię dla bezdomnych. I dodaje, że 12 potraw na ich stole nie zagości - bo ich po prostu na taką rozrzutność nie stać. - Będzie barszcz, pierożki, kapusta z grzybami, ryba, śledzik, kompot z suszu, to będziemy gotować same, ciasta zazwyczaj otrzymujemy od ludzi dobrej woli.

- Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy akcent wdzięczności za to, co mamy, powinien być szczególnie mocny. Jesteśmy wdzięczne wszystkim, którzy wspierają - nas i inne organizacje i placówki pomagające potrzebującym. I zachęcamy, jeśli tylko ktoś może, niech wspiera miejsca, do których podążają ludzie potrzebujący, którzy mają mniej od nas samych - mówi siostra Teresilla.

Z kolei Nazaretanki z Warszawy, które przygotowują wigilię dla ubogich, uchylają rąbka tajemnicy, jak przygotować tanią Wigilię - za nieco ponad 100 złotych dla czteroosobowej rodziny. Mistrzynią świątecznych (i nie tylko przepisów) jest również siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej miłości, szefowa kuchni jezuitów w Krakowie i autorka bestsellerowych książek kucharskich.

Poniżej przedstawiamy kilka przepisów autorstwa sióstr zakonnych na wigilijną wieczerzę.

Barszcz czerwony z uszkami

Składniki na barszcz: 2 kg buraków ćwikłowych, włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler), ząbek czosnku, po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego, 2 łyżki octu winnego lub cytryny, sól, pieprz, majeranek.

Przygotowanie: buraki ścieramy na tarce, odciskamy sok, odlewamy do innego garnka lub pojemnika. Do buraków dodajemy ocet lub cytrynę, zalewamy wrzątkiem, doprawiamy czosnkiem, zielem angielskim, solą, pieprzem i majerankiem, a następnie krótko gotujemy (przez 2-3 minuty), po czym dodajemy odciśnięty wcześniej sok.

Składniki na uszka: ½ kg mąki pszennej (lub razowej), 1 jajko, grzyby, łyżka masła, łyżka bułki tartej, sól, pieprz.

Przygotowanie: grzyby myjemy i przez ok. 3 godziny moczymy w zimnej wodzie, następnie w tej wodzie je gotujemy i przecedzamy, drobno kroimy, dodajemy masło i bułkę tartą. W międzyczasie przesianą mąkę formujemy w małą górkę, w środku robimy otworek, do którego wlewamy ok. ¾ szklanki gorącej wody i szybko mieszamy widelcem. Dodajemy jajko i szczyptę soli, wałkujemy, kroimy w małe kwadraty, nakładamy farsz, składamy rogi po przekątnej i dociskamy, żeby się skleiły. Gotujemy do wypłynięcia we wrzącej osolonej wodzie.

Zupa grzybowa

Składniki: suszone grzyby, włoszczyzna, śmietana do zupy, 1 łyżka masła, natka pietruszki, sól, pieprz.

Przygotowanie: umyte i namoczone grzyby gotujemy w niewielkiej ilości wody, po odcedzeniu odstawiamy na bok wywar. Obraną włoszczyznę gotujemy przez ok. 20 minut w litrze wrzątku, następnie dodajemy wywar i pokrojone grzyby, ponownie chwilę gotujemy, dodajemy masło i przyprawy, zabielamy śmietaną, dekorujemy natką pietruszki.

Ryba

Składniki: ryba, cebula, mąka, jajko, bułka tarta, olej, sól, pieprz.

Przygotowanie: rybę dzielimy na dzwonka lub filety, solimy, okładamy plastrami cebuli, wstawiamy na kilka godzin do lodówki do zamarynowania. Następnie panierujemy kawałki ryby kolejno w mące, jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju.

Kapusta z grochem i grzybami

Składniki: groch łuskany, kapusta kiszona, ugotowane grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz.

Przygotowanie: groch zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin do namoczenia, następnie gotujemy go w tej samej wodzie, aż będzie miękki. Jednocześnie gotujemy kiszoną kapustę, dodajemy groch i ugotowane grzyby, doprawiamy.

Kutia wg siostry Anastazji

Składniki: po 1 szklance maku, miodu i ziaren pszenicy, siekane orzechy (włoskie, laskowe, migdały), szklanka mleka, pół szklanki rodzynek, suszone figi, daktyle.

Przygotowanie: pszenicę płuczemy i zalewamy przegotowaną wodą, a następnie odstawiamy na noc. Nazajutrz gotujemy, odcedzamy, dolewamy wody, znów gotujemy, znów odcedzamy - taki zabieg powtarzamy kilkakrotnie aż pszenica zmięknie. Gotową pszenicę odcedzamy i zostawiamy na sitku na kilka-kilkanaście minut. W międzyczasie zalewamy mak wrzątkiem i podgrzewamy przez ok. pół godziny, następnie mielimy, najlepiej dwukrotnie. Łączymy z pszenicą, orzechami, figami, daktylami i rodzinkami, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia.

Udostępnij Tweetnij Wykop